Elke buurt heeft zijn kuren. Sommige groepen mensen worden sneller ziek dan anderen. Bijvoorbeeld door sociale of economische achterstanden. Als iemand in een buurt woont waar werkloosheid en schulden veel voorkomen, dan is de kans dat hij of zij ziek wordt veel groter. Of als de hele familie rookt en ongezond eet, dan gaat een kind dat waarschijnlijk ook doen. Door goed naar de buurt te kijken kunnen huisartsenpraktijken de zorg per groep inwoners organiseren. En dus beter maken.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt daarom heel hard aan het in kaart brengen van al deze risicogroepen. Op de LUMC-Campus Den Haag lopen ruim 20 onderzoeken naar ziekten in de regio. Met de data uit deze onderzoeken, worden samen met lokale huisartsen, interventies ontwikkeld per groep inwoners. Bijvoorbeeld om kinderen al vroeg een gezondere leefstijl aan te leren. Zo zorgt het grotere plaatje ervoor dat de zorg beter wordt voor een hele bevolkingsgroep tegelijk.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

Meer weten?

''Ik kijk niet alleen naar de ziekte van de patiënt, maar ook naar de beïnvloedende factoren daaromheen. ''

Rianne Pepping

LUMC-Campus Den Haag

Rianne Pepping is internist in opleiding en doet haar promotieonderzoek aan de LUMC Campus Den Haag.De campus richt zich met het thema Population Health op onderzoek naar het verkleinen van ziekten in groepen zoals jeugd, kwetsbare ouderen, mensen met lichamelijk onbegrepen klachten en mensen in achterstandssituaties. En daarnaast passen we dit ook toe in groepsgerichte interventies

‘’Als internist in opleiding en arts-onderzoeker vind ik het belangrijk om zo veel mogelijk aspecten van mijn patiënten te kennen en te begrijpen. De onderzoeken van de LUMC-Campus Den Haag helpen ons artsen daarbij. Ze geven inzicht in de sociale domeinen in de stad en de achtergronden van de verschillende populaties. 

De multiculturele samenleving in Den Haag zorgt ervoor dat ik tijdens mijn opleiding met een diverse patiëntenpopulatie te maken krijg. Ondanks dat de medische behandeling voor patiënten met hart- en vaatziekten of suikerziekte nagenoeg hetzelfde is, blijft de context waarin de patiënt deze behandeling krijgt divers en zijn er veel andere factoren van invloed op het herstel. 

Tijdens mijn opleiding krijg ik de mogelijkheid mij niet alleen te verdiepen in de ziekte van de patiënt, maar ook de beïnvloedende context daaromheen. Hoe kunnen we in de toekomst populatiegerichte zorg inrichten en welke bijdrage heb ik als zorgprofessional hierin? 

Ik streef ernaar een internist te worden met een blik die verder reikt dan alleen het ziekenhuis. Door patiënten vanuit verschillende perspectieven te bekijken hoop ik ze nóg beter te kunnen helpen en begeleiden. ''

Terug naar overzicht