Waarom samenwerking zorgt voor de beste kankerbehandeling
Patiënten met een zeldzame vorm van kanker in de buik hebben vaak een ingewikkelde behandeling voor de boeg. Ontdek hoe het UMC Utrecht nauw samenwerkt met ziekenhuizen in de regio, om te zorgen dat patiënten altijd de beste behandeling krijgen.
Patiënten met een zeldzame vorm van kanker hebben een ingewikkelde behandeling voor de boeg en willen zeker weten dat ze in goede handen zijn. Bij kankersoorten die niet heel vaak voorkomen, kan het voor ziekenhuizen lastig zijn om voldoende kennis en ervaring op te doen. Daarom hebben het St. Antonius Ziekenhuis, het UMC Utrecht en het Meander Medisch Centrum het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) opgericht. Ook het Diakonessenhuis Utrecht en Ziekenhuis Rivierenland nemen deel aan deze samenwerking.
Artsen en verpleegkundig specialisten werken als één regionaal team samen binnen het RAKU om patiënten met zeldzame buiktumoren de best mogelijke zorg te bieden.
De ziekenhuizen hebben hun kennis gebundeld, delen operatieteams en speciale robotapparatuur om operaties bij buiktumoren nog beter uit te voeren. Ook doen de ziekenhuizen samen onderzoek naar nieuwe behandelingen. Zo kunnen ze zo goed mogelijk samenwerken en de modernste behandeltechnieken inzetten.
Dit alles maakt de genezingskans groter voor zeldzame en complexe tumoren.
Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.
Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.
“De winst zit ’m erin dat je zo alle beschikbare kennis in de regio kunt benutten en tegelijkertijd de zorg beter kunt organiseren.”
Jelle Ruurda
Meer weten?
Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht - RAKU - team ziekenhuizen in de regio Utrecht
Artsen en verpleegkundig specialisten van Utrechtse ziekenhuizen werken als één regionaal team samen binnen het RAKU om patiënten met zeldzame tumoren in de buik de best mogelijke zorg te bieden en een betere genezingskans. Het gaat om deze ziekenhuizen: UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht/Nieuwegein), Meander Medisch Centrum (Amersfoort), Diakonessenhuis (Utrecht, Zeist en Doorn) en Ziekenhuis Rivierenland (Tiel).
Deze ziekenhuizen hebben hun kennis en ervaring over zeldzame buiktumoren gebundeld, zodat de beste behandelmogelijkheden beschikbaar zijn. De ziekenhuizen delen operatieteams en speciale robotapparatuur om operaties bij buiktumoren nog beter uit te voeren. Ook doen de ziekenhuizen samen onderzoek naar nieuwe behandelingen.
“In het RAKU hebben we een gezamenlijk overleg met verschillende specialismen en onze operaties regionaal gecentraliseerd”, vertelt Jelle Ruurda, hoogleraar minimaal invasieve robot geassisteerde chirurgie. “Slok- en maagdarmoperaties worden bijvoorbeeld in het UMC Utrecht uitgevoerd, alvleesklieroperaties in het St. Antoniusziekenhuis en chemobehandelingen in elk ziekenhuis. De winst zit ’m erin dat je zo alle beschikbare kennis in de regio kunt benutten en tegelijkertijd de zorg beter kunt organiseren.”
De specialisten zijn allen speciaal bekwaamd in het behandelen van patiënten met uw aandoening en hebben zich georganiseerd in twee RAKU-teams: een team voor maag- en slokdarmkanker en een team voor alvleesklier-lever- en galwegkanker. Dit om u de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg aan te bieden.
Het RAKU is in Nederland één van de grootste behandelcentra voor kanker in de buik. Jaarlijks doen ze zo’n 350 operaties aan de slokdarm, maag, alvleesklier, galblaas en lever.