Waarom voedingsadvies voor patiënten van de arts komt
Wat voor gezonde mensen goed is, kan voor patiënten juist averechts werken. Chronisch zieke patiënten hebben dan ook baat bij gericht voedingsadvies van hun arts. Ontdek wat het Universitair Medisch Centrum Groningen doet aan uitgebreid onderzoek naar het verband tussen voeding en ziektes.
Veel groente en fruit eten is gezond, dat is algemeen bekend. Maar voor nierpatiënten gelden andere leefregels. Zij mogen niet te veel kalium binnenkrijgen. Aangezien dit mineraal in veel groente en fruit zit, krijgen nierpatiënten het advies om hier juist mínder van te eten.
Lange tijd was voedingsadvies het exclusieve domein van de diëtist. Maar chronisch zieke patiënten hebben gericht advies van hun arts nodig. Het Universitair Medisch Centrum Groningen werkt er hard aan om voedingsrichtlijnen voor alle patiëntengroepen op te stellen. De onderzoekers speuren naar verbanden tussen voeding en ziektes.
Zo concentreerden zij zich op vitamine B6, belangrijk voor alle organen. Wat bleek: veel transplantatiepatiënten kampten met een fiks tekort, terwijl ze volgens de norm genoeg binnenkregen. Een verrassend inzicht: hun ziekte werkt in op de stofwisseling. De onderzoekers graven verder, tot alles in kaart is gebracht. Zodat chronisch zieke patiënten het beste voedingsadvies krijgen van hun arts.
Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.
Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.
“We hebben een slag gemist. Voeding moet weer meer van de dokter worden.”
Gerjan Navis
Meer weten?
Impact van voeding
De geneeskunde heeft het thema voeding jarenlang links laten liggen. Onterecht, zo blijkt uit onderzoek van onder andere het UMCG. Goede voeding draagt namelijk niet alleen bij aan gezondheid en het voorkomen van ziektes, het zorgt er ook voor dat je je gezonder en fitter voelt als je een chronische ziekte hebt. Maar dan moet je wél van patiënten de voedingstoestand kennen.
Hoogleraar nefrologie Gerjan Navis en haar collega, UMCG-nefroloog Stephan Bakker, meten systematisch de voedingstoestand voor de niertransplantatiepatiënten in de studie TransplantLines. Dit is het ‘zusje’ van de grote bevolkingsstudie LifeLines, dat de levensloop volgt van de bevolking in Noord-Nederland. “We meten niet alleen, we zien ook het effect van een chronisch tekort of teveel.”
In Transplantlines zochten ze bijvoorbeeld uit hoe het zat met vitamine B6. “B6 is nodig voor bijna alles. Een tekort is niet goed voor je weerstand. B6 is belangrijk voor alle organen en speelt ook een grote rol bij eiwitafbraak.” Ook nu weer bleek bij veel transplantatie patiënten een fiks tekort, zelfs bij mensen die wel voldoende binnen kregen. En wat ernstig was: deze patiënten hadden een slechtere gezondheidsuitkomst.