Het academisch ziekenhuis heeft bijvoorbeeld, samen met de gemeente Nijmegen en de GGD, een preventieakkoord opgesteld. Tientallen organisaties hebben dit ondertekend. De gezamenlijke afspraak: cliënten, schoolkinderen en patiënten stimuleren om gezonder te leven.

En dit geldt ook voor zorgmedewerkers. Als artsen en verpleegkundigen gezond leven, kunnen zij de boodschap beter overbrengen. Bij de behandeling van patiënten is leefstijl een belangrijk onderwerp van gesprek.

Daarnaast is het Radboudumc ook initiatiefnemer van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging’. Dit programma activeert Nijmegenaren om gezond te worden en te blijven. Bewegen in de buitenlucht en een groene omgeving dragen daar flink aan bij. 

Zo wordt een betere gezondheid haalbaar voor alle inwoners van Nijmegen.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.  

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.
 

“Ons gezamenlijke doel: gezonde inwoners in een gezonde stad. Daar trekken we zo’n tien jaar voor uit.”

Bertine Lahuis

Meer weten?

Lokaal preventieakkoord

In oktober 2019 ondertekenden 37 Nijmeegse organisaties het lokaal preventieakkoord. Nijmegen is de eerste stad die, in navolging van het Nationaal Preventieakkoord, een lokaal preventieakkoord sluit. Met het lokaal preventieakkoord wordt de Nijmeegse beweging ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’, versterkt en versneld, stelt Bertine Lahuis, lid Raad van Bestuur van het Radboudumc en voorzitter van de beweging. ‘In Nijmegen zitten we niet stil: we organiseren werkconferenties over vitaliteit, gezond eten, stoppen met roken, en er is een platform waar we initiatieven, kennis en onderzoeksresultaten met elkaar delen. Bovendien hebben de organisaties jaarlijks een Week van de Vitaliteit.’

De organisaties hebben verschillende ambities. Zo zet gemeente Nijmegen onder andere in op gezond eten in rookvrije scholen, sportkantines en wijkaccommodaties en op een beweegvriendelijke groene omgeving. De GGD ondersteunt scholen en wijken met effectieve programma’s om de gezondheid te bevorderen. Dat doet ze altijd samen met anderen. Radboudumc – met circa 11.000 medewerkers ook een van de grootste werkgevers van Nijmegen – biedt onder meer het interne programma Healthy Professionals aan.

Als artsen en verpleegkundigen zelf fitter zijn, is het makkelijker om met patiënten te bespreken hoe ze gezonder kunnen leven, is de gedachte. En fittere patiënten herstellen weer sneller van operaties, zo blijkt uit onderzoek.

Meer informatie ver het preventieakkoord
Meer informatie Gezond in beweging in Nijmegen
Ga voor meer informatie naar Radboudumc
Terug naar overzicht