De intelligente lockdown nog slimmer maken
Een virus kan bij elke besmetting veranderen. Waardoor het zich sneller mogelijk verspreidt of mensen zieker maakt. Door de mutaties van het coronavirus in kaart te brengen wordt de ontwikkeling zichtbaar. Wat de responstijd sneller maakt. Op het Erasmus MC werd de techniek gebruikt om het nationale Outbreak Management Team en het kabinet van real-time informatie te voorzien. Wat een lockdown écht intelligent maakt.
Al een paar decennia wordt er een pandemie verwacht, nu is het zover. Een virus kan bij elke nieuwe besmetting licht veranderen. Waardoor het zich mogelijk sneller kan verspreiden of mensen nog zieker maakt.
De nieuwste tool om dit in kaart te brengen heet ‘Whole Genome Sequencing’. Door de mutaties van het coronavirus in kaart te brengen zien we hoe de verspreiding en ontwikkeling verloopt. Wat ons een snellere responstijd geeft. En tijd is de belangrijkste factor bij het indammen van een pandemie. Met de genetische informatie kan bekeken worden wat de herkomst en de verspreiding is van het virus en hoe het wordt overdragen.
De afdeling Viroscience van het Erasmus MC gebruikte de techniek, samen met epidemiologische informatie, om het nationale Outbreak Management Team (OMT) van beslissende informatie te voorzien. Het OMT adviseert het kabinet over de coronacrisis. Door DNA realtime te analyseren hopen we lockdowns in de toekomst slimmer en effectiever te maken.
Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.
Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.
"De veranderingen die in het virus zijn opgetreden laten ons zien langs welke paden het zich verspreidt."
Bas Oude Munnink
Meer weten?
Whole Genome Sequencing
Whole Genome Sequencing (WGS), analyseert de genetische informatie van het virus en is de nieuwste tool om te achterhalen waar virussen vandaan komen en om strategieën te bedenken om verspreiding in te dammen.
Het virus muteert
Bij elke deling kan het virus licht muteren. Het RNA van het virus verandert daardoor in de tijd. Zo is het mogelijk om een stamboom van het virus op te stellen en te bekijken hoe het zich verspreidt. “We kunnen met een vrij nieuwe techniek inmiddels bijna real time de mutaties van het virus waarnemen,” zegt Bas Oude Munnink, postdoc van de afdeling Viroscience, geleid door Marion Koopmans, hoogleraar virologie. “Dit betekent dat we een veel snellere responstijd hebben. En tijd is een belangrijke factor bij het indammen van een pandemie. De veranderingen die in het virus zijn opgetreden laten ons zien langs welke paden het zich verspreid.”
Onderbouwing
WGS en epidemiologische data hebben een rationele onderbouwing van het beleid kunnen geven tijdens de coronacrisis. WGS heeft een exacter begrip van de verspreiding en lokale clustering kunnen laten zien. Het werd zo mogelijk de genetische diversiteit, de omvang, de regionale clusters en de verspreiding van het virus beter te begrijpen.
Volgende fase
WGS zal in de volgende fase van de epidemie, waarin voorzichtig de beperkende maatregelen voor de samenleving zullen worden verminderd, zeer belangrijk zijn om snel te kunnen monitoren vanuit welke lokale clusters nieuwe besmettingen optreden. De politiek zal daarmee sneller en meer regionaal nieuwe maatregelen kunnen afkondigen om snel nieuwe uitbraken in te dammen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een ZonMW project en funding vanuit de Europese Unie (VEO).