Wie kijkt naar de mens weet meer over de patiënt
Ontdek het programma dat Maastricht UMC+ steunt voor artsen en zorgverleners.
In de zorg ben je dag en nacht druk met patiënten. Maar door de waan van de dag vergeten artsen en zorgverleners weleens stil te staan bij de mens achter de patiënt. Wat is bijvoorbeeld de impact van ziekte op je hobby? Want persoonlijke aandacht kan, naast de behandeling, ook een positieve invloed hebben op de gezondheid van de patiënt. Het verbaasde twee ambitieuze studenten hoe weinig je hierover leert tijdens je opleiding.
Maastricht UMC+ steunde het programma dat dit tweetal hiervoor ontwikkelde. Door meer tijd door te brengen met een patiënt worden artsen in opleiding, en professionals in de zorg, bewust van de impact van een ziekte op het leven van een patiënt. Door al tijdens de opleiding meer naar de mens te kijken maken we de zorg menselijker.
Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.
Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen
"Aandacht geven aan mensen komt te weinig aan bod. Daarom hebben we het onderwijsprogramma opgezet."
Matthijs Bosveld
Meer weten?
Stichting Mens Achter de Patiënt
De mens achter de patiënt als integraal onderdeel van de opleiding, van artsen tot verpleegkundigen. Dat is het ideaal van Stichting Mens Achter de Patiënt, opgericht door UM-studenten Sjim Romme (Gezondheidswetenschappen) en Matthijs Bosveld (Geneeskunde). Stichting Mens Achter de Patiënt organiseert jaarlijks onderwijs voor 1000 studenten van verschillende onderwijsniveaus samen, waaraan patiënten actief deelnemen en hun verhaal delen: interprofessioneel én mensgericht onderwijs.
Matthijs Bosveld: ''Aandacht wordt gezien als iets wat extra wordt geleverd. Terwijl ik vind dat het integraal onderdeel moet uitmaken van de zorg die men levert. Ik ben technisch goed opgeleid. Aandacht geven aan mensen komt te weinig aan bod. Daarom hebben we onderwijsprogramma opgezet."