Samen werken aan een gezonde regio
De umc’s werken dag in dag uit aan de zorg en gezondheid van vandaag en morgen. Als ‘academische motor’ in de regio brengen we kennis en expertise op het gebied van preventie bij elkaar en stimuleren we vernieuwingen in de zorg, dicht in de buurt.
Zo ontstaan allerlei netwerken, met bijvoorbeeld zorgverzekeraars, ziekenhuizen en met zorgverleners in de eerste lijn zoals huisartsen. Elk umc geeft daar in de regio op eigen wijze invulling aan. De regio Utrecht is immers niet één op één te vergelijken met de Leidse regio of de provincie Groningen.
De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft voor iedereen? Hoe kunnen we gezondheidsverschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen verkleinen? Hoe zorgen we dat preventie- en leefstijlprogramma’s ook echt effect hebben? Allemaal vragen waarbij de kennis van de umc’s op het gebied van onderzoek, onderwijs en zorg te pas komt. Die vervolgens weer ten goede komt aan de gezondheid van de inwoners in de regio.
Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.
Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.
“De inzet van lifeliner helikopters voor het vervoeren van coronapatiënten laat de kracht van samenwerking in de regio zien.”
Medisch coörinator Geert jan van Effen, Radboudumc
Meer weten?
Aanpak op maat in de regio
Samen werken aan een gezonde regio staat voor de umc’s centraal. Dat vraagt aanpak op maat. In elk umc zijn kwartiermakers bezig om samen met anderen de gezondheidsproblemen in de regio in kaart te brengen en aan te pakken.
Neem bijvoorbeeld de regio Groningen. De partners in het Preventie Overleg Groningen, waaronder het UMCG, hebben als missie ‘meer gezonde jaren voor de bevolking in de regio’. Er is een scan gemaakt van de regio om te zien hoe het staat met de gezondheid van de inwoners van de provincie Groningen en waar verbeteringen mogelijk zijn zodat mensen gezond en actief blijven. Dit doen ze samen met verschillende zorg-, preventie- en gemeentelijke instellingen.
“De inzet van lifeliner helikopters voor het vervoeren van coronapatiënten laat de kracht van samenwerken in de regio zien’’ zegt medisch coördinator Geert-Jan van Geffen. Door het Radboudumc werd dankzij de soepele samenwerking met o.a. VWS, Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en de ANWB-MAA, een reserve-helikopter bemand door een MMT-team. Deze werd ingezet om patiënten sneller over langere afstand in het juiste ziekenhuis te krijgen en daarmee ook het vervoer over de weg te ontlasten.